wacht niet tot het echt winter wordt met het winterklaar maken van uw vijver

In 10 stappen uw vijver winterklaar

Stap 1: Test uw vijverwater

Het vijverwater verandert constant. Door de ontlasting van vissen (Amonia). De planten die de minerale stoffen opnemen. De biologische kringloop die reststoffen achterlaat enz. Maar de grootste boosdoener is de zure regen. Dit verlaagd voortdurend de Karbonaathardheid. Deze waarde moet altijd tussen de 6 en 8º zijn. Door dit op niveau te houden voorkomt u verzuring van het vijverwater.  
Voor het testen van vijverwater kunt u de Colombo Quickstrips gebruiken en voor een nauwkeurigere meting de druppels uit de Colombo testkoffer. De optimale waterwaardes zijn:

  • Zuurgraad - pH: 7-8 
  • Gezamelijke hardheid - GH: 8-12
  • Karbonaathardheid - KH: 6-12 
  • Nitriet – N02: <0 mg/l
  • Nitraat – N03: <50 mg/l *
  • Fosfaat – Po4: <0.5 mg/l *
  • Ammoniak - NH3: <0 mg/l

*te hoge concentraties Nitraat en fosfaat veroorzaken altijd algen

Stap 2: Waterkwaliteit verbeteren

Nu de watersamenstelling bekend is kunt u de watersamenstelling indien nodig aanpassen. Hieronder krijgt u een paar aanwijzingen:
Te lage GH : verhoog dit met WesPro Gh plus
Te lage KH : verhoog dit met WesPro Kh plus
Te veel Nitriet: Ververs dagelijks ca. 10% van het vijverwater. Voeg dagelijks een kleine hoeveelheid WesPro bacteria Gel toe aan het filter. Zet de UV lamp uit en voer zeer matig totdat de nitriet waarde 0 is.
Te veel Nitraten: Ververs zolang het water nog niet onder de 8º C. is meerdere malen per week een gedeelte water en ga filteren over WesPro Nitraat reduct. 
Te veel Fosfaten: Ververs zolang het water nog niet onder de 8º C. is meerdere malen per week een gedeelte water en ga filteren over WesPro Fosfaat reduct. 
Ammoniak: Ververs ca. 50% van het vijverwater en pas dezelfde handelingen toe al bij de te hoge nitriet waarde.
Om de weerstand van de vissen te verhogen adviseert Wesdijk om WesPro Melkzuur bacteriën toe te voegen aan het vijverwater.

Stap 3: Algen verwijderen

Als de waterkwaliteit aangepast is en de vijver nog vol zit met draadalgen, dan kunt u nu* nog een kuur toepassen. Wij hebben goede ervaringen met ons merk Wespro Vijverschoon. Dit is een goed- en snelwerkend middel. Wel zo snel mogelijk de dode algen verwijderen. Later meer hierover.
* de kuur werkt het beste als de groei er nog in zit. Met koud weer (onder de 10ºC. verminderd de groei.)

Stap 4: Planten snoeien en overtollig bladafval verwijderen

Dode plantenresten is een voedingsbron voor rottingsbacteriën en dienen daarom verwijdert te worden. Snoei de oever- en moerasplanten met een speciaal daarvoor bestemde plantenschaar en verwijder al het zwevende vuil met een fijnmazig schepnet uit de vijver.

Stap 5: Bodem schoonmaken

Het opgehoopte bodemslib is een bron voor rottingsbacteriën die zeker in het voorjaar de waterkwaliteit zeer nadelig kan beïnvloeden. Om die reden adviseren wij ook om zoveel mogelijk slib te verwijderen. Hiervoor hebben wij diverse vijverstofzuigers, ook wel slibzuigers genoemd in ons assortiment.
Heeft u een kleine vijver en niet al teveel bodemslib? Dan kunt u het ook proberen te verwijderen met een fijnmazig schepnet of schoon te zuigen met een 'grofvuil'dompelpomp. 
Het restant fijnstof wat na een schoonmaakbeurt neer dwarrelt op planten en bodem is te verwijderen met de WesPro slib bacterie cultuur.

Stap 6 : Filter schoonmaken, isoleren en verwarmen

Als het even kan laten we de filter het hele jaar doordraaien. Om bevriezing te voorkomen kunt u uw filter isoleren met noppenfolie of er een dompelverwarming inhangen. Deze kunt u het beste instellen op 5ºC. De verwarming zal dan pas aanslaan als de temperatuur lager wordt dan 5ºC. Ook zijn hiervoor speciale vijver heaters met thermostaat verkrijgbaar, die gemakkelijk te installeren zijn tussen de pomp en het filter.

Voordat de winter inslaat zijn er nog een paar dingen te doen.
In geval dat de pomp op de bodem van de vijver ligt, leg deze dan op een hoger gelegen talud of hang hem zo’n 30 cm onder het wateroppervlakte.
Laat de pomp bij voorkeur op halve kracht draaien. Gebruik hiervoor de Oase Inscenio dimmer of de Oase FM master Wlan. Let op dat deze dimmers alleen werken bij A-synchroom pompen. 
Gedachte achter deze maatregel is, dat het vijverwater uit de bovenste waterlaag (wat 's winters kouder is dan de onderste waterlaag) zich niet laat vermengen met het warmere water uit de onderste laag. Dus ook als u niet gaat verwarmen, is het verminderen van de pompcapaciteit en het naar boven halen van de pomp een goede actie.

Ten slotte: verwijder al het organisch vuil uit het filter. Dit gaat in de regel simpel door de afsluiter van de filter open te zetten en even door te spoelen met schoon water. Tijdens het spoelproces kunt u ook tegelijk de sponzen schoonmaken. Vervang indien nodig alvast de helft van de filtersponzen.

Stap 7: Vijver beschermen of isoleren

Om verdere vervuiling door rottend blad te voorkomen kunt u het beste de vijver afdekken met een speciaal daarvoor bestemd vijverafdeknet. Dit biedt tevens bescherming tegen de reigers en katten. Natuurlijk hebben we meer mogelijkheden om uw vijver te beschermen tegen de reigers, zoals de onlangs op de markt verschenen Velda laser Guard. 
Om het oppervlakte water permanent schoon te houden van drijfvuil kunt u het beste een skimmer laten drijven. Deze zuigen het oppervlakte vuil in een mandje, die wel van tijd tot tijd geleegd moet worden.
Het is nu de tijd om een keuze te maken tussen het beschermen van de vijver, zoals hierboven omschreven of het isoleren van de vijver. 
Met een complete afdekking van de vijver van bijvoorbeeld noppenfolie of transparante isolatie platen bent u gevrijwaard van bevriezingsgevaar en kan er ook geen bladafval, zure regen en sneeuwwater in de vijver komen. Uiteraard hebben in de periode dat uw vijver afgedekt is ook de reigers het nakijken. 
In het voorjaar heeft het ook veel nut, want dan kunt u met heel weinig energie kosten de gevreesde temperatuur schommelingen gemakkelijk opvangen. Wesdijk levert ook complete ‘doe het zelf’ vijveroverkappingen met transparante isolatieplaten van 16mm in een houten frame. Deze kunt u ook desgewenst door ons laten monteren op locatie. Wesdijk adviseert om met afdekken van de vijver te beginnen als de nachten kouder worden dan 5ºC.

Stap 8:  Vijver beluchten

Beluchten is voor koi vijvers het hele jaar door belangrijk, dus ook in de winter. Voor een koi vijver hanteren wij een luchtcapaciteit van ca. 10 liter lucht p/u voor 3 cub vijver. 
Voor natuurlijke- beplante vijvers is beluchten alleen belangrijk in het voor- en najaar. (mits er voldoende zuurstofplanten in staan)

Beluchten bevordert de uitwisseling van moerasgas en verhoogt het zuurstofgehalte. Tevens blijft er tijdens vorstperiode langer een wak in het ijs. 
Controleer voor de winter uw luchtpomp en kijk of de luchtopbrengst nog voldoende is. Vervang indien nodig de membramen of koop een nieuwe luchtpomp. 
Ook kunnen de luchtstenen verstopt zijn. Deze kunt u het beste een nacht in een emmer met schoonmaakazijn leggen en daarna goed uitspoelen of gewoon vervangen.

Stap 9: UV lamp; wel of niet laten branden?

De UV lamp wordt hoofdzakelijk gebruikt om zweefalgen te verbranden. Gezien de zon in de winter minder krachtig is en ook niet zoveel schijnt worden er dus ook minder zweefalgen gevormd. Het is daarom dus niet noodzakelijk om de UV lamp in de winterperiode te laten branden. Als er sprake is van een overbezetting aan vissen en de UV ook als steriliser moet functioneren, dan blijft deze uiteraard gewoon aan in de winter.

Maakt u geen gebruik van een vijververwarming en doet u ook niet veel aan isolatie, dan adviseren wij om de UV lamp niet alleen uit te schakelen, maar ook los te koppelen van uw filtersysteem en binnen te bewaren tot het volgend voorjaar.

Tip: maak jaarlijks het quartsglas van de UV lamp schoon en vervang de PLU-UVC of TL-UVC lamp.

Stap 10: Voeren in de winter

Als de temperatuur van het vijverwater daalt kunnen de vissen het gewone voer niet goed meer verteren. De stofwisseling van vissen werkt bij lagere water temperatuur langzamer, waardoor normaal voer slecht verteerd word. 
Daarom is het belangrijk om in de herfst over te stappen op lichter verteerbaar voer, zoals WesPro of Hikari Wheat Germ. Dit kan gevoerd worden tot de watertemperatuur gezakt is tot 5º C.  WesPro Wheat Germ is ook verkrijgbaar in een zinkende korrel, waardoor het ook geschikt is voor steuren.  

In de regel voert u tussen de 10º en 5ºC  1 x per dag. Veel liefhebbers, zeker bij zachtere winters of als er verwarmd wordt, voeren door zolang de vis erom vraagt. Uiteraard nooit meer voeren als in 5 minuten gegeten wordt.  

Gebruik voor de controle van de watertemperatuur een originele vijverthermometer .

VIJVERCONTROLE/WINTERKLAAR MAKEN
Mocht u naar aanleiding van deze tips nog vragen hebben of heeft u hulp nodig bij het uitvoeren? Kom gerust langs voor meer informatie!

Vijverspeciaalzaak Wesdijk is gevestigd aan het Onderlangs nummer 32 te Barendrecht. tel: 0180-74 50 40 / email: vijver@wesdijk.nl

® Vijverspeciaalzaak Wesdijk

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking